+36 30 180 8160 info@pazsitguru.hu

A szomszéd fűje mindig zöldebb. Többé már nem!

A modern ember életében simán adódhat az a szituáció, amikor az otthon körül sétálva olyan területtel találkozik, amit egyszerűen nem tud /nem akar természetes módon befüvesíteni.

Na de miért nem?

Ennek több oka is lehet: nemes egyszerűséggel a ház ura figyelembeveszi a lustasági kényelmi tényezőt, és a jövőben nem kíván a pázsit gondozásával foglalkozni. A következő ok, hogy hiába vetné be legjobb tudását, hogy szép füvet varázsoljon az adott területre, annak megfelelő gondozása környezeti okokból nem biztosított (berohadna, nem kapna elegendő fényt, kikaparja a kutya, stb).

Mégegy nyomós érv, ha például kedvenc teraszunkat szeretnénk hangulatosabbá és természetközelibbé varázsolni, hogy alkalomadtán kényelembe helyezhessük magunkat odakint is.

Nem mehetünk el még egy utolsó lehetőség mellett sem: ha minigolfot szeretnénk a nappaliba, vagy focipályát a kert végébe.

Ezekre a problémákra a legmodernebb megoldás: a műpázsit.

Jogosan merül fel a kérdés: mi alapján válasszunk?

Ugyanis a kínálat hatalmas, és a piaci igényekre reagálva sajnos olyan gyártók is felütötték fejüket, akik az előző héten még fingópárnát gyártottak az amerikaiaknak.

Első szempont: a használat célja.

Lakossági felhasználásra az erre a célra készült dekorációs füvet, más néven műpázsitot szoktunk javasolni. Ez teljesen alkalmas arra, hogy beterítsük vele a medence környékét, vagy teraszunkat, esetleg a gyerekeknek egy mini játszóteret hozzunk létre.

Ha ennél továbbmenve például sportolni szeretnénk rajta hobbi, vagy akár profi szinten, akkor érdemes felvennia kapcsolatot egy sportpálya építő céggel.

A műfüvek ár-érték arányának megállapításához nézzük meg a cégek kínálatát, a miénk például ezen az oldalon található részletesen leírva.

Második szempont: ellenállóság és garancia.

Ide tartozik a műfű UV és tűzállósági mutatója, és a gyártó / forgalmazó felelősségvállalása, azaz a garancia. Igen, ezt is figyelembe kell venni, ha nem szeretnénk azt, hogy a telepítést követő évben műfüvünket a szél hordja el.

Tehát vásárláskor úgy számoljunk, hogy a műpázsit egy hosszútávú befektetés.

Ennek érdekében győződjünk meg arról, hogy a gyártó például milyen független tanúsítványokkal rendelkezik, illetve a műfű szerkezete stabilizálva lett az UV sugárzás ellen?

Tűzállóság tekintetében elmondható, hogy a jobb minőségű műfüveket olyan anyagból készítik, amelyek nem terjesztik a tüzet, hanem olvadásukkal kioltják azt.

Harmadik szempont: szálak hosszúsága, sűrűség.

Ennél a szempontnál a pénztárcánk telítettsége mellett a felhasználás is mérvadó. Ha tudjuk, hogy a gyerekek gyakran fogják komoly focimeccsekre használni, akkor elegendő lehet a 30 mm-es szálhosszúság.

Ha azonban a medence körül, vagy teraszunkon szeretnénk megteremteni a kényelmet némi prémium érzéssel ötvözve, a helyes döntés 40 mm fölött kezdődik.

Az öltések száma -azaz a sűrűség– amit érdemes még figyelembe venni. Egyszínű műfüveknél egy öltés csak egyféle szálat tartalmaz. Többszínű műfű esetén viszont alacsonyabb öltésszámmal is sűrűbb hatást lehet elérni.

Negyedik szempont: szálak vastagsága, formája.

Ruhák és különböző textilek tapintásakor megszokhattuk, hogy minél puhább, annál jobb.
Műfű vásárlásakor ezt el kell felejteni, ugyanis minél selymesebb a tapintás, annál vékonyab a szál. Ez pedig a minőség rovására fog menni.

Egy vékonyszálú műfű hamar veszíteni fog tartásából, szálai lelapulnak. Az ilyen műfüveket olyan helyre érdemes telepíteni, ahol inkább csak dizájn feladatokat látnak el, a fizikai érintkezés kevésbé lesz jellemző.

A szálak formája is lényeges: az egyenes profilú szálak ugyan rendezettebb hatást keltenek, de hamarabb fekszenek el. Ha erős igénybevételnek lesznek kitéve, érdemes az S alakú, göndör formájú szálakat részesíteni előnyben.

Ötödik szempont: színek, árnyalatok.

A kínálatot nézegetve az élénk színű műfüvek mutatósabbnak tűnnek, viszont otthon a többi növény mellett természetellenes hatást fognak kelteni.

A modern és igényes darabokba már többféle árnyalatú szálat építenek be, érdemes az ilyenekből válogatnunk, ha nem szeretnénk olcsó hatást kelteni.

Kérj ingyenes termékmintát

Ha megjött a kedved egy kis szépítéshez, amely ráadásul egész évben változatlan üdeséggel színesíti kertedet, akkor keresd fel a Pázsit Guru csapatát és igényeld az ingyenes termékmintát!