+36 30 180 8160 info@pazsitguru.hu

Először is tisztázzuk: mire jó pontosan a műfű?

A műfű – vagy más néven műpázsit – lehet a válasz a vízhiányra és a fűnyírásra. Ráadásul kinézetben a modernebb példányokat már alig lehet megkülönböztetni az igazitól. Ezt a megoldást használják legtöbbször teraszok, erkélyek és medencék körüli területek rendezésére. Ésszerű döntés, mert egyszer kell csak vele foglalkozni, utána nincs vele különösebb gond, csak mindörökké zöld környezet.

Kényelem.

Kényelmes, olcsó, nincs szükség vízre, nincs növényvédőszer, nincs gyomírtás. Gyönyörű az év minden napján. Környezetbarát, gyerekbarát és állatbarát is! Megakadályozza, hogy kedvenceid leássanak Kínáig, majd utána sáros lábbal felfedezzék a házat. A szomszédok pedig irigykedni fognak, mert a Te pázsitod lesz az egyetlen buja zöld folt a környéken.

Mire használható a műpázsit?

Az udvartól, a tetőteraszig, a kutyafuttatótól a WC-ig minden egyes falat fel tudsz öltöztetni műfűvel. A lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt! Sőt, a szintetikus gyepen is golfozhatsz és focizhatsz a gyerekekkel, nem kell aggódni, hogy kirugdossátok a füvet!

Tartósság, használhatóság időtartama.

A modern, minősített példányok esetében simán számolhatsz 10-20 évvel.

Lépésállóság

Előre meg kell fontolni, hogy milyen “forgalmú” területre kívánjuk lerakni a műfüvet, mert senki sem szeretne az évek során letaposott útvonalakkal találkozni. A nagy forgalmú területekre fokozott ellenállással rendelekző műfüvet javasolunk.

Karbantartás

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a műfű akkor is pompázik, ha elhanyagolják. Mert akkor valóban nem fog. Bár napi öntözés vagy heti fűnyírás nélkül is dúsnak tűnik, a gyep elöregszik. Hosszabbítsa meg élettartamát azáltal, hogy félévente egyszer elvégez rajta némi karbantartást.

Tisztítás

Igen! Használjon lombfúvót, merev műanyag kefét vagy műanyag gereblyét a levelek és egyéb törmelék eltávolításához. Ha vannak fái és sövényei, vágja le őket, hogy csökkentse a lehulló leveleket. Használjon gyepszagtalanítót, hogy elűzze a házi kedvencek vizeletének bűzét. (Ennek egyik alternatívája lehet a vízzel és ecetes oldattal kevert szódabikarbóna.)

Háziállat pisi-kaki

Nem kell pánikba esni, ha kis házikedvencünk megjelöli a műfüvet: csak úgy, mint a rendes gyep esetében várjuk meg, míg megszilárdul a cucc, és kanalazzuk le róla. Ezután jöhet a meleg vizes öblítés az előző bekezdésben taglalt ecet vagy szódabikarbóna alkalmazásával. Fontos, hogy ne használjunk erős, maró vegyszereket. Bánjunk úgy a műfűvel tisztításkor, mint ha igazi lenne. A magas nyomású öblítést nem javasoljuk, de hetente vagy havi kétszer nyugodtan átmoshatjuk a tisztaság érdekében.

műfű kezelése 3

Vízelvezetés

Ha elégtelen a vízelvezetés, a víz felhalmozódik a felületen. Ez penészhez és akár balesetekhez is vezethet. Penész A gyepszőnyeg úgy van kialakítva, hogy a víz szabadon, akadály nélkül jusson át a talaj irányába. Ha viszont nincs megfelelően kialakítva a víz elvezetése (pl. lejtés), a műpázsitunkon könnyen pocsolya alakulhat ki.

Végül de nem utolsó sorban: miből készül a műgyep?

Általában két gyakori anyagból:

PE: POLIETILÉN – a legtöbb egyenes szálú műfű alapanyaga. Olcsóbb, mint más anyagok, de puha és viszonylag tartós. Ezenkívül nem porózus és könnyen tisztítható. Ez az a fajta műanyag, amelyet gyermekjátékok, élelmiszer-tasakok és golyóálló mellények(!) készítésére is használnak.

PP: POLIPROPILÉN – inkább a hullámos szálak alapanyaga. Keményebb és törékenyebb, mint a PE. Tartós és nem porózus. Ezt általában műanyag edényekhez és mikrohullámú edényekhez használják.

Honnan lesz műfüvem?

Ha megjött a kedved egy kis kert szépítéshez, amely ráadásul egész évben változatlan üdeséggel színesíti ingatlanodat, akkor keresd fel a Pázsit Guru csapatát és igényeld az ingyenes termékmintát!